Hem Helâl Hem Lezzetli Muş’un Yöresel Yemekleri
Hem Helâl Hem Lezzetli Muş’un Yöresel Yemekleri
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve gerek adetleri gerekse yemek kültürü ile ön plana çıkan Muş turistlerin oldukça fazla ilgisini çekmektedir. Düz bir alan üzerine yayılı olan şehirde yöresel halk tarım ile geçim sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bölgede hayvancılık da hakimdir. Yöredeki halkın geçim şekli yemek kültürüne de yansımıştır ve halk yemeklerinde de bu ürünleri çok fazla kullanmaktadır.
Şehir oldukça soğuk bir yapıya sahiptir ve uzun kışlar geçirilir. Bu nedenle de sebzeler sıcak zamanlarda toplanarak kışa hazırlanır ve kışın kullanılır. Kışa hazırlık olarak ayrılan ürünler de Muş yöresel yemekleri içerisinde yer alır. Muş’un meşhur yemeği dendiğinde esnasında kullanılan yağlar daha çok hayvanlardan elde edilir. Bu nedenle de yemeklerde hissedilen tat diğer yörelere göre daha çok ağızda kalıcı bir özelliğe sahiptir.
Doğu Anadolu’nun İncisi Muş’un Benzersiz Mutfak Kültürü
Muş denilince kişilerin aklında birçok farklı yemek canlanıyor. Ancak bazı yemekler Türkiye üzerinde oldukça yaygın bir şekilde biliniyor. Bu lezzetleri sizler için listemizde bulunduracağız.
Her Derde Deva Olan: Çorti
Muş yöresel yemekleri içerisinde bulunan çorti, eski bir efsanesi bulunuyor. Söylentilere göre eski dönemler içerisinde Lokman Hekim buraya uğramıştır ve kişileri uçkun yerken görmüştür. Yöredeki kişiler bu bitkinin ölümcül olduğunu iddia etmiştir ancak Lokman Hekim bu bitkinin şifalı olduğunu söylemiştir. Bu nedenle de çorti, ağırlıklı olarak kışın yapılan bir yemektir. Hasta olan kişilere mutlaka yapılan bu yemeğin, her hastalığa şifa olduğu inancı vardır.
Bayram Sofralarının En Güzel Tadı: Domatesli Lahana Dolması
Her yörenin kendisine ait bazı lezzetleri bulunmaktadır. Muş sofralarında da bayramda vazgeçilmez olarak yapılan lezzet domatesli lahana dolmasıdır. Yalnızca bayram sofralarında değil, diğer zamanlarda da sıklıkla pişirilen bu yemek yöredeki halkın en sevdiği yemeklerden birisidir. Bu nedenle de şehre ziyarete giden kişilerin rastlayabileceği bir tattır. Lahana yapraklarının domates ile birleşmesi ile oldukça harika bir dolma elde ediliyor. Üzerine dökülen tereyağı da dolmanın lezzetli bir şekilde sofralarda yer almasını sağlıyor.
Yüzlerce Yıllık Lezzet: Herse
Binlerce yıllık geçmişi olan şehirde, binlerce yıllık lezzetler de bulunmaktadır. Herse de şehrin geçmiş tarihine dayanan yemeklerden birisi olarak sofralarda yer almaktadır. Muş kültürü denildiğinde akla gelen bu yemek, su içerisinde haşlanarak pişiriliyor. Haşlanan yemek sofrada sunulmadan önce üzerine tereyağı dökülüyor.
Sofraların En Güzel Bitimi: Teter Helvası
Muş yöresel yemekleri arasındaki bu tatlı, yemeklerden sonra misafirlere ikram edilen bir lezzettir. Pratik bir şekilde yapılan bu tarife https://tarifdefteri.net/ sayfasından ulaşabilirsiniz. Kaymak ile pekmezin muhteşem uyum sağladığı bu tatlı yöredeki halk tarafından çok beğeniliyor. Sürekli yapılan bu tatlı üzerine dökülen kuruyemişlerle birlikte servis ediliyor.