Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ilk cumasında Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisinde törenle ziyarete açıldı

Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ilk cumasında Fatih’teki Hırka-i Şerif Camisinde törenle ziyarete açıldı

hırkaişerif1
Hz. Muhammed‘e ait olan ve vasiyeti üzerine Veysel Karani’ye bırakılan Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ilk cumasında Fatih’teki Hırka-i Şerif Camisinde törenle ziyarete açıldı. Kuran-ı Kerim okunarak başlanan törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ile Veysel Karani’nin 58. kuşak torunu Gülay Köprülü ile 59. kuşak torunu Barış Samir katıldı.

Açılış öncesi Hırka- i Şerif Camii imamı Mustafa Uyar Kur’an-ı Kerim okudu. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran yaptığı konuşmada, “Milletimiz Peygamber efendimizin hatıralarına önem veren bir millet. Ama Peygamber efendimizin ona nispet edilen iki tane hırka İstanbul’da. Birisi Topkapı da Hırka- i Saadet, diğeri de buradaki Hırka- i Şerif” dedi.
hırkaişerif2
Ziyaretlerde dikkat edilmesi gereken konulara da dikkat çeken Yaran, “Biz bazen sevgiyi saygıyı o kadar abartıyoruz ki onun için de Allah rızası için yaptığımız davranış birbirimizi ezmeye gidiyor. Burada Peygamber efendimizin hatırasını ziyaret ediyoruz. Kendisini ziyaret etmiyoruz. Oralara birşeyler sürmek diye birşey yok. Onlardan uzak duralım” diye konuştu.

Veysel Karani’nin 59. kuşak torunu Barış Samir ise, “Peygamber efendimizin vasiyetiyle Veysel Karani’ye emanet edilen Hırka-i Şerif bin 400 yıldır ailemiz tarafından korunmaktadır ” dedi.

Daha sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran Hırka-i Şerif’i ziyarete açtı. Açılışın ardından önce erkekler ardından da kadınlar içeriye alındı. Vatandaşlar Hırka- i Şerif’e yoğun ilgi gösterdi.
sakalışerif
Gülay Köprülü, “Bu çok büyük bir mutluluk. Bu anlatılamaz. Biz de görevimizin başındayız severek isteyerek. Sorumluluğu da çok fazla ama mutluyuz” diye konuştu.
Şerif, Ramazan ayı boyunca hafta içi her gün saat 10.00’da, haftasonu ise saat 09.00’da ziyaret edilebilecek.

HIRKA-İ ŞERİF’İN TARİHÇESİ
Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından Veysel Karani’ye hediye edilen Hırka-i Şerif, günümüze kadar gelen Fatih’teki Hırka-i Şerif Camisi’nde korunuyor. Muhafaza ve ziyaret edilebilmesi için Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid tarafından kurulan Hırka-i Şerif Camisi’nin muhafaza edildiği yer olduğu için bu camiinin İstanbul’un dini folklorunda çok önemli bir yeri var. Hz. Muhammed’in miraca çıkarken üzerinde bulunan Hırka-i Şerif, vasiyeti üzerine onu ulaştırma görevi Hz. Ömer ve Hz.Ali’ye verilmiştir.

Veysel Karani evlenmediği ve çocuğu olmadığı için Hırka-i Şerif kardeşi Şihabeddin El-Üveysi’ye geçti. 1500 yıllık emanet bugün Veysel Karani’nin 57. kuşak torunu olan Haşim Köprülü’nün eşi Nuriye Köprülü’nün 2005 yılında vefatı üzerine, kızı Gülay Köprülü’ye verildi. Sergilendiği mekanların ziyarete kafi gelmemesi dolayısıyla 1851 yılında Sultan Abdülmecid tarafından bu yana aynı mekanda yeri hiç değiştirilmeden muhafaza ediliyor. Emanet, zamana olan direncinin arttırılması amacıyla 2009 yılında yılında ziyarete açılamamış, İtalyan tekstil konservatörü Marina Zingarelli tarafından dünya standartlarındaki bir çalışmayla tamamlanarak 2010 yılında bütünüyle hizmete açıldı. Hırka-i Şerif, günümüzde Veysel Karani’nin 59. Kuşaktan Köprülü ailesi tarafından muhafaza ediliyor.

Alıntı : haberturk.com

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir